Käyttö
M05 metsäkuvio/ M05 lumikuvio Sissitakki on suunniteltu kevyeksi ja helposti mukaan otettavaksi taukotakiksi. Se pakkautuu pieneen tilaan ja painaa vain noin yhden kilon. Takki on mitoitettu puettavaksi muun vaatetuksen päällä. Kääntötakkina sitä voidaan pitää kummin päin tahansa.
Takkia käytetään joko pitkänä takkina, jolloin takki suojaa myös reisiä ja jalkoja, mutta se voidaan halutessaan napittaa lantiopituiseksi, jolloin liikkuminen on helpompaa.
M05 metsäkuvio sulautuu loppukesän viileillä ilmoilla vihreään metsämaastoon. M05 lumikuvio auttaa puolestaan maastoutumaan talven lumiseen metsämaastoon. Useat käyttäjät pitävät M05 metsäkuvio takkia hirvijahdissa passitakkina muun vaatetuksen päällä ja talvella M05 lumikuvio puoli päällepäin latvalintujahdissa ja ilvesjahdissa.
Karu Survivalin Mikko Kettunen joutui vuonna 2021 vaellusmatkallaan Skotlannissa lumimyrskyn yllättämäksi. Muut samalla vaellusreitillä olleet retkikunnat jotka eivät olleet varautuneet kylmään ilmaan jouduttiin pelastamaan turvaan helikoptereilla. Pelastusoperaatiosta tietämättömänä suomalainen pelastustaitokouluttaja selviytyi yöllisestä myrskystä makuupussissa lisäsuojaa antava sissitakki päällänsä.
Ei ole sattumaa, että tämä takki on saavuttanut niin paljon suosiota. Sen suunnittelussa on kuunneltu palautetta ja tehty parannuksia sekä kenttätestejä todellisissa olosuhteissa. Jokainen yksityiskohta on harkittu: materiaalien valinta, värien käyttö, eristeen ominaisuudet ja jopa takin leikkaus ja mitoitus. Lopputulos on takki, joka on paitsi toimiva, myös mukava ja kestävä.
Riippumatta siitä, oletko innokas metsästäjä, vaeltaja tai haluat vain luotettavan ja lämpimän takin kylmiin oloihin, tämä takki on varma valinta. Valitse M05 metsäkuvio/M05 lumikuvio sissitakki ja koe itse, miksi tämä alunperin puolustusvoimien erikoisjoukoille tarkoitettu takki on niin suosittu valinta moneen käyttöön.
M05 metsäkuvio/M05 lumikuvio sissitakki ei ole vain vaate – se on investointi mukavuuteen, turvallisuuteen ja suorituskykyyn. Se on tehty kestämään, säilyttämään värinsä ja näyttämään hyvältä vuosienkin jälkeen.
M05 kuvion historia
M05 kuvion kehitti puolustusvoimat yhdessä metsäntutkimuslaitoksen kanssa. Metsäntutkimuslaitos otti kuvia erilaisista Suomessa esiintyvistä pohjoisen pallonpuoliskon metsätyypeistä. Kuvamosaiikki pelkistettiin neljä väriä sisältäväksi kuvioksi. Tummanharmaa väri lisättiin antamaan vaikutelmaa metsään muodostuvista varjoista.
Sama kuvio toistuu kaikissa M05 painokuvioissa, vain värit vaihtelevat. M05 pakkaskuviossa on M05 metsäkuvion lehtipuiden vaaleanvihreä vaihdettu kuuran harmaaseen. M05 lumikuvio on painettu lumivalkoiselle pohjalle käyttämällä M05 metsäkuvion tummanharmaata kuviota.
Värien näkyvän aallonpituuden metsämaastoon yhteensopivuuden lisäksi kankaassa käytetään erikois IR infrapunayhteensopivia värejä, jonka johdosta myös ihmissilmin näkymättömällä infrapuna-aallonpituudella heijastumat ovat samat kuin suomalaisessa metsässä. Tämän johdosta infrapuna kiikareilla tarkasteltaessa tai Infrapunakameralla otetussa kuvassa käyttäjä sulautuu metsämaisemaan ja tekee käyttäjästä taustasta vaikeammin erottuvan. On siis tieteellisesti todistettu että Suomen puollustusvoimien M05 kuvio sopeutuu suomalaiseen metsään kuin mikään muut maasto tai metsästäjäkuvio.
Kehitystyö
Alkuperäisen sissitakin kehittäjäksi on tunnustettu laskuvarjojääkäreiden majuri Heikki Siiropää. 60-luvulla hän esimiehensä pyynnöstä kehitti ensimmäisen sissitakin version kangaskaupasta hankkimistaan ohuesta nylon-kankaasta laskuvarjopakkaamon korjauksesta vastaavan Leila Pelkosen kanssa. Päämääränä oli että takin piti painaa alle kilon ja se piti voida pakata pieneen tilaan.
80-luvulla takki yleistyi käyttöön puuvilla/polyester kankaisena. Takin pakattavuus oli kuitenkin huonompi kuin alkuperäisen ja paino oli huomattavasti suurempi
Origopro aloitti sissitakin uustuotannon vuonna 2015 käsiinsä saaman 80-luvulla käytössä olleen puolustusvoimien sissitakin mallin mukaan. Talousvarikko siivosi varastojaan ja poisti 80-luvu ylijäämäkankaita jolloin Origopro käytti tilaisuutta hyväkseen ja osti kaikki kankaat mitä oli saatavilla, ja siitä lähtien takki on osoittautunut uskolliseksi kumppaniksi monenlaisissa seikkailuissa.
Takin kehitystyö alkoi uudestaan kun Origopro otti käyttöön USA:laisen Tennesseessä toimivan Harvest Consumer Insulatio Ltd:n Climashield Apex -lämpöeristeen. Yritys on tunnettu USA:n armeijan extreme cold weather -vaatetuksen lämpöeristeen toimittajana.
Sissitakki sai energisen tuote tiimin ja kehittyi alkuperäisestä sissitakista moderniksi 2.0 “Survival and Rescue” -takiksi jossa on otettu huomioon vuosien kokemus kylmässä ilmanalassa selviytymisestä ja metsästyksestä, kuten tuotekehittelyssä mukana ollut Ilmatieteen laitoksen Etelämantereelle suuntautuneen FINNARP 2019 retkikunnan johtaja Mika Kalakoski hehkuttaa.
Nyt on takki palannut juurilleen ja se on sellainen kun se alunperin on tarkoitettu olevan toteaa Evl EVP Siiropää Origopro:lle antamassaan haastattelussa keväällä 2023.
Materiaalit
SurRes Sissitakki 2.0 on tehty hiilikuidulla vahvistetusta Polyamidi Ripstop-kankaasta (98% PA, 2% Carbon), jonka ansiosta se kestää vaativimmissakin olosuhteissa.
Superkevyt hiilikuitu tekee kankaasta lisäksi sähköä johtavan, joka estää staattisen sähkön muodostumisen.
Takin eristeenä käytetään USA:laista Climashield® Apex 3oz (102g/m2) 100% onttokuituista polyesteriä, joka takaa maksimaalisen lämmöneristyksen kylmässäkin säässä. Samaa eristettä käyttää myös USA:n armeija makuupusseissaan ja extreme talvivarusteissaan. Eriste on tehty pitkistä kerroksittain ristiin rakennetuista filamenttikuiduista, jonka johdosta eristettä ei tarvitse tikata kiinni vuorikankaaseen vaan se voidaan ommella reunoistaan saumoihin päällyskankaan kanssa. CLO-lämpöarvoltaan se on 2,5 kertaa lämpimämpää kuin puolustusvoimain alkuperäisen takin eriste.
Sissitakki, kääntötakki, kieppitakki, taukotakki, passitakki, -suositulla takilla on monta nimeä.
2XL-kokoisen takin paino on 990 g ja se mahtuu 10 L pakkauspussiin (kuva).
Takeissa on 30×90 mm tarrapohja etulistassa.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.